504 Servitör / Semifinal
Tid
Onsdag 29.1.2020
Tävlingsplatser
OSAO
Opetusravintola Hilikku
Kasarmintie 8 H
90130 Uleåborg
Omnia
Opetusravintola Henricus
Kirkkokatu 16 A
02770 Esbo
Gradia Jyväskylä
Priimus
Taulumäentie 45
40100 Jyväskylä
Länsirannikon Koulutus Oy
Winnova
Tekniikantie 2
28600 Björneborg
Semifinalkoordinator
Pentti Ojala, Osao
pentti.ojala@osao.fi
050 309 2396
Antal tävlande
Servitörtävlingen är en individuell gren, tre tävlande/verksamhetspunkt vid läroanstalten.
Grenens tidtabell
Onsdag 29.01.2020 kl. 09.00-17.30.
Tävlingsuppgifter
Kunskapskraven baserar sig på den berömliga nivån i examensgrunderna och kunskapskraven i uppgiftsmodulerna ingår. I uppgifterna beaktas också nyckelkompetenserna för livslångt lärande, bland annat flexibilitet och känsla för situationen. Tävlingsuppgiften är densamma på alla semifinalorter. Uppgifterna preciseras en månad före semifinalen.
Det centrala innehållet i tävlingsuppgifterna utgörs av följande examensdelar
- Kundservice och försäljning
- Servering av mat i portioner och av drycker.
Modul 1. Kundservice och servering vid en restaurang
De tävlande presenterar, rekommenderar, säljer och serverar maträtter och drycker enligt restaurangens affärsidé. De tävlande ska klara av kundbetjäning även på ett främmande språk (engelska). De tävlande har lämpliga arbetskläder som passar affärsidén. De har ett vårdat yttre. De tävlande har med sig servitörens arbetsredskap.
Servering i matrestaurang: den tävlande städar borden och stolarna. Den tävlande lägger borddukar på kundbordet och sidobordet. Hen polerar de bestick och glas som behövs vid servering under förberedelsetiden. Den tävlande dukar bordet enlig beställningsordern och färdigställer bordet med en blomsteruppsättning.
Den tävlande arbetar med kundbetjäning på matrestaurangen. Hen tar emot kunderna och visar dem till bordet. Hen kontrollerar med kunderna att beställningsordern är riktig. Hen serverar mat och dryck enligt beställningsordern och ser till att kundborden och utrymmena är snygga och prydliga. Den tävlande avslutar servicesituationen på ett artigt sätt och säger adjö till kunderna.
Till bordet anländer ett sällskap på fyra personer. Det har beställts för-, huvud- och efterrätter åt dem på förhand. Som aperitif avnjuter kunderna ett glas mousserande vin. De äter alla förrätt, huvudrätt och dessert. En av kunderna i bordssällskapet är fiskallergiker. Till rätterna väljer kunderna drycker från listan, även alkoholfria drycker. För- och huvudrätterna är tallriksportioner. Efterrätten serveras enligt beställningsordern. Uppgiften varar i ungefär 90 minuter.
Drycker
Mineralvatten
Hartwall Novelle, glasflaska 0,33l
Öl
Sonnisaaren Panimo, Hopi American Lager 5,2%
Vakka-Suomen Panimo, Prykmestar Luomu Pils 5,2%
Hoegaarden Witbier, 4,9%
Mousserande vin
Wolfberger Crémant D’Alsace Brut, Ranska, 0,75l
Vitvin
Wolfberger, (W2), Frankrike, 0,75l
Wolfberger, Wolfberger Riesling, Frankrike , 0,75l
Barón De Ley, Barón De Ley Blanco, Spanien, 0,75l
Parés Balta, Honeymoon, Spanien , 0,75l
Rödvin
Ironstone Vineyards, Ironstone Old Wine, USA, 0,75l
Vintae, Matsu El Recio, Spanien, 0,75l
Alkoholfritt mousserande vin
Richard Juhlin Non-alcoholic Sparkling Blanc de Blancs
Alkoholfritt rödvin
Torres Natureo Syrah 2018
Alkoholfritt vitvin
Torres Sangre de Toro 0,0% White 2018
Modul 2. Blandning av drinkar
Den studerande tillverkar två dryckesblandningar i baren eller i ett motsvarande utrymme. Hen ser till att baren har tillräckligt med utrustning och råvaror för tillverkning av dryckesblandningarna. Hen tillverkar de dryckesblandningar som domarna valt och använder rätta arbetsmetoder, redskap och råvaror. Hen presenterar råvarorna och de färdiga dryckesblandningarna. Den tävlande städar arbetsstället. Dryckesblandningar, bland vilka tävlingsarrangören väljer två som, ska tillverkas, är: Caipiroska, Black Russian, Margarita, Whisky Sour, Daiquiri, Gege, White Lady, Brandy Alexander, Irish coffee.
Uppgiften varar i ungefär 20 minuter.
Modul 3. Skriftlig uppgift
Den tävlande ska översätta vinterminologi till svenska. Den tävlande har i uppgift att översätta tio termer som har med vin att göra. Termerna i tävlingsuppgiften har valts från Suomen Sommelierit ry:s vinordlista. Uppgiften varar i 10 minuter.
Suomen Sommelierit ry:s vinordlista (pdf)
Uppgiftens omfattning och tid för uppgiften
Semifinaltävlingen utförs under en dag. Tiden för uppgiften är ungefär sex timmar. I semifinalen utför de tävlande uppgifter enligt den givna tidtabellen.
Uppgifterna preciseras en månad före semifinaldagen. Tävlingsuppgifterna är desamma på alla semifinalorter.
Huvudsakliga bedömningskriterier
- Att förbereda sig för arbetsskiftet, 10 p
- Kundbetjäning och försäljning, tekniska kunskaper och färdigheter 65 p
- Presentation och servering av drycker, dryckesblandningar 25 p
Maxpoäng totalt 100 poäng.
Beskrivning av hur bedömningen ska genomföras
Ungefär 70 % av bedömningen är subjektiv och 30 % är objektiv.
Av bedömningskriterierna framgår i vilka föremål för bedömning som Mästaretävlingens obligatoriska teman (företagsamhet, hållbar utveckling, välmående på arbetsplatsen och arbetssäkerhet) beaktas.
Bedömningsexempel
10 domare, varav 1 huvuddomare, 6 domare bedömer uppgift 1, 2 domare bedömer uppgift 2, 1–2 domare bedömer uppgift 3.
Material och maskiner
- Kundbord och -stolar
- Hjälpbord
- Borddukar och servetter
- Bestick
- Tallrikar
- Glas
- Serveringsbestick och de serveringskärl som behövs
- Bordsdekorationer
- Barutrustning, alkoholmått
- Kaffe- och tekoppar
- Kaffe- och tepannor
Praktiska råd
De tävlande ska ha med sig
- ID-kort, körkort eller liknande för att bevisa sin identitet (också FPA-kortet fungerar)
- Arbetskläder för servitör (den egna läroanstaltens arbetskläder)
- Serveringsduk
- Serveringshandskar
- Vinöppnare
- Penna
- Ett litet block
- Tändstickor.
Den tävlande får inte ha med sig några mått eller hjälpmedel för duknings- eller serveringsskedet. Om den tävlande så vill får hen ta med sig mellanmål.
Uppgiftsbanken
Du kan träna på gamla semifinaluppgifter som du hittar i Skills Finlands uppgiftsbank