501 Bagare-konditor / Semifinal
Tid
onsdag 29.1.2020 och torsdag 30.1.2020
Tävlingsplatser
Osao
Kaukovainio enhet, palvelut
Kotkantie 2 C
90250 Uleåborg
Maritta Vikeväinen, maritta.vikevainen@osao.fi,
050 317 4774
Omnia
Esbo centrum
Lagstadsgatan 1 C
02770 Esbo
Esa Savolainen
esa.savolainen@omnia.fi
043 824 4115
Semifinalkoordinator
Maritta Vikeväinen
maritta.vikevainen@osao.fi
050 317 4774
Antal tävlande
Inga begränsningar/verksamhetsenhet inom läroanstalten.
Tävlingens tidtabell
Onsdag 29.1.2020 klo 9.00 – 15.30 i Uleåborg och
torsdag 30.1.2020 klo 9.00 – 15.30 i Esbo.
En nogrannare tidtabell finns i semifinalinbjudningen.
Tävlingsuppgifter
Tävlingsuppgifterna uppbyggs av 6 olika moduler.
Uppgiftens omfattning och tid för uppgiften
Tid till förfogande är totalt 6 timmar.
Huvudsakliga bedömningskriterier
En noggrannare bedömning görs på CIS import-formuläret. Tävlingsuppgiften bedöms enligt skalan 0–100 p.
Beskrivning av hur bedömningen ska genomföras
Huvuddomaren inleder den egentliga tävlingsuppgiften och berättar om de exakta bedömningskriterierna i samband med tävlingsinfotillfället på morgonen. Eventuella förändringar i tävlingsuppgifterna meddelas innan tävlingen börjar.
Den kvalitativa bedömningen utgör 90 % och den kvantitativa utgör 10 % = 100 %. Bedömningen utförs av 5 domare.
Om flera tävlande får samma slutpoäng avgörs ordningsföljden på de tävlande med de poäng som erhållits från modulerna i följande ordning:
- Tillverkning av tårtor
- Tillredning av mjuka kakor
- Tillredning av vetelängder
- Dekoreringsarbete
- Hygien och egenkontroll
- Nyckelkompetenser för livslångt lärande.
Material och maskiner
Läroanstalten har reserverat alla råvaror som behövs för framställandet av tävlingsarbetena.
OSAO Kaukovainio enhet, palvelut
På grenområdet finns en stickvagnsugn, en arinaugn (fyra nivåer med utrymme för två plåtar/nivå), fyra kombinationsugnar, två diskmaskiner, ett chockkylrum och småredskap. En arbetspunkt reserveras till de tävlande (vi strävar efter att arrangera arbetspunkterna invid varandra för tävlande från samma läroanstalt).
Omnia, Esbo centrum
På grenområdet finns två stickvagnsugnar, två arinaugnar (4 nivåer, i båda ugnarna finns utrymme för två plåtar/nivå), snabbkylrum, diskmaskiner och småredskap. En arbetspunkt reserveras till de tävlande (vi strävar efter att arrangera arbetspunkterna invid varandra för tävlande från samma läroanstalt).
Praktiska råd
Den tävlande ska ta med sig
- En matberedare/köksmaskin av bordsmodell inklusive blandspade och visp.
- Två stycken tårtringar, med diametern 20 cm (eventuella ändringar och förtydliganden meddelas per e-post).
- Småredskap såsom paletter och konditorkniv, redskap för marsipan, degskrapor och slickepottar.
- En liten våg (som väger med 1 grams noggrannhet).
- Arbetskläder, arbetsskor, anteckningsredskap och miniräknare.
- Ett öppet och glatt sinne.
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Modul 1/Tillverkning av tårtor
Villkor
Två tårtor görs enligt modellen. Receptet och råvarorna till tårtan ges på tävlingsplatsen. Tårtorna garneras och finjusteras enligt anvisningarna.
Poäng: | 22 p |
Kriterier
- Behärskande av arbetsprocessen 8 p.
- Behärskande av arbetsmetoder 8 p.
- Behärskande av den kunskap som ligger till grund för arbetet (bl.a. att följa anvisningar och kvalitetskrav) 6 p.
Modul 2/Tillredning av mjuka kakor
Villkor
Tre mjuka kakor görs enligt receptet. Till de mjuka kakorna används de råvaror och aluminiumkakformar som finns på tävlingsplatsen.
Poäng: | 22 p |
Kriterier
- Behärskande av arbetsprocessen 8 p.
- Behärskande av arbetsmetoder 8 p.
- Behärskande av den kunskap som ligger till grund för arbetet (bl.a. att följa anvisningar, produktkännedom, kvalitetskrav) 6 p.
Modul 3/Tillredning av vetelängder
Villkor
Tre flätade vetelängder görs enligt receptet. Degen som används till vetelängderna har färdigställts för de tävlande. I vetelängderna används fyllning som tål att gräddas och efter gräddningen ska de garneras. Vetelängderna ska gå att förpacka i plastpåse.
Poäng: | 21 p |
Kriterier
- Behärskande av arbetsprocessen 8 p.
- Behärskande av arbetsmetoder 8 p.
- Behärskande av den kunskap som ligger till grund för arbetet (bl.a. kvalitetskrav, att arbeta ekonomiskt och beakta företagsverksamheten) 5 p.
Modul 4/Dekoreringsarbete
Villkor
Två likadana tårtdekorationer av sockermassa görs enligt anvisningarna. Dekorationerna placeras ovanpå tårtorna.
Poäng: | 20 p |
Kriterier
- Behärskande av arbetsprocessen 8 p.
- Behärskande av arbetsmetoder 7 p.
- Behärskande av den kunskap som ligger till grund för arbetet (bl.a. kvalitetskrav, produktens lämplighet för produktionen och att arbeta ekonomiskt) 5 p.
Modul 5/Hygien och egenkontroll
Villkor
Arbetar enligt principerna för hygien och för egenkontroll (bl.a. en hygienisk hantering och förvaring av råvaror samt ordning och renlighet på arbetsplatsen).
Poäng: | 10 p |
Kriterier
- Arbetspunktens ordning och renlighet 3 p.
- Personlig hygien 3 p.
- Hygienisk hantering och förvaring av råvarorna vid tillverkning av produkterna 4 p.
Modul 6/Nyckelkompetenserna för livslångt lärande och yrkesetik
Villkor
Arbetar enligt principerna för hållbar utveckling (bl.a. effektiv användning av råvarorna, minimering av svinn samt avfallssortering). Följer anvisningarna för arbetarskydd med hänsyn till ergonomi och yrkesetik. I arbetet beaktas företagsverksamhet (kreativitet, produktens lämplighet för produktionen, problemlösningsfärdigheter, interaktiva färdigheter).
Poäng: | 5 p |
Kriterier
- Arbetssäkerhet och arbetsergonomi, interaktions- och problemlösningsförmåga och yrkesetik 2 p.
- Hållbar utveckling (utnyttjande av råvaror, minimering av svinn och sortering av avfall) 2 p.
- Entreprenörmässig verksamhet (tidsanvändning, kreativitet, produkternas lämplighet för produktionen), 1 p.
Uppgiftsbanken
Du kan träna på gamla semifinaluppgifter som du hittar i Skills Finlands uppgiftsbank