103 Billackering

Uppgifterna i den här grenen grundar sig på grundexamen inom bilbranschen. Examensbenämningarna i grundexamen är bilplåtslagare, billackerare, bilförsäljare, fordonsmekaniker, småmaskinsreparatör och reservdelsförsäljare.

Beroende på kompetensområde kan arbetsplatsen vara till exempel en bilaffär eller ett transportföretag, en bilverkstad, en affär som säljer bilar och reservdelar, en lackeringsverkstad eller ett industriföretag som tillverkar fordonskarosser, specialfordon och husvagnar.

#mästare2020 #billackering

Final

Mästare2020 –finalen arrangerades inte.

Resultat

Mästare2020 –finalen arrangerades inte.

Allmän beskrivning av tävlingsgrenen

En billackerare är ett proffs i ytbehandlingen av bilar. Till billackerarens arbetsuppgifter hör t.ex. grundarbeten, grundmålning och reparationsmålning av karosstrukturer samt ytbehandling, såsom fixering och vaxning. I billackerarens arbete behöver man både ett tekniskt kunnande och en konstnärlig kreativitet.

Tävlingen är en individuell tävling.

Tre tävlande / verksamhetsenhet för en läroanstalt kan anmälas till grenens semifinal.

Krav på kunnande

En billackerare ska behärska yrkets moderna arbetsuppgifter som en arbetshelhet. Hon/han ska kunna planera sitt dagliga arbete på ett sådant sätt att övergången från ett arbetsmoment till ett annat sker smidigt så att det inte uppstår onödiga avbrott, till exempel för att man är tvungen att vänta på att lackerade produkter ska torka. En billackerare ska vara särskilt omsorgsfull i fråga om arbetarskydd, miljöskydd och kundbetjäning, utan att glömma arbetets lönsamhet.

Grenansvariga

Ari Haverinen

ari.haverinen@gradia.fi
040 341 5582

Styrgrupp

  • Ari Haverinen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Tommi Kaasinen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
  • Jouni Puolakanaho, Oulun seudun ammattiopisto OSAO
  • Jukka Rinne, TTS Työtehoseura

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners