102 Bilskadereparation

Uppgifterna i den här grenen grundar sig på grundexamen inom bilbranschen. Examensbenämningarna i grundexamen är bilplåtslagare, billackerare, bilförsäljare, fordonsmekaniker, småmaskinsreparatör och reservdelsförsäljare.

Beroende på kompetensområde kan arbetsplatsen vara till exempel en bilaffär eller ett transportföretag, en bilverkstad, en affär som säljer bilar och reservdelar, en lackeringsverkstad eller ett industriföretag som tillverkar fordonskarosser, specialfordon och husvagnar.

#mästare2020 #bilskadereparation

Final

Mästare2020 –finalen arrangerades inte.

Resultat

Mästare2020 –finalen arrangerades inte.

Allmän beskrivning av tävlingsgrenen

En bilplåtslagare gör en skadeanalys för reparation av en krockskadad bil, gör upp en kostnadskalkyl och reparerar bilen så långt att bilen är färdig att överlämnas åt billackeraren. En bilplåtslagare ska ha ett mångsidigt tekniskt kunnande, hantverksskicklighet och kundservicekunskaper.

Tävlingen är en individuell tävling.

Krav på kunnande

Centralt kunnande i yrket är reparation av kollisionsskador. En kollision kan skada bilens teknik, kaross och dess kosmetiska ytor.

Det är nödvändigt att känna till olika karossmaterial och behärska metoderna för reparation av dessa i bilar med modern säkerhetsteknik. För att ett tryggt och säkert slutresultat ska kunna uppnås är det nödvändigt att man kan tolka biltillverkarnas anvisningar rätt och att man följer anvisningarna.

Färdigheter i svetsning med olika svetsutrustningar utgör en mycket viktig del av karossreparationer. Den tävlande ska också behärska användningen av olika mät- och testapparater. Till yrket hör också att utrusta bilen efter lackeringen och säkerställa kvaliteten.

Grenansvariga

Jaakko Jalkanen

jaakko.jalkanen@gradia.fi

040 341 5504

Tero Salmi

tero.salmi@gradia.fi

040 341 5541

Styrgrupp

  • Jaakko Jalkanen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Jouni Kiviranta, Wihuri Oy Tekninen Kauppa
  • Harri Kullberg, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
  • Matti Pekkarinen, Oulun seudun ammattiopisto OSAO
  • Tero Salmi, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Hermanni Salonen, Turun ammatti-instituutti
  • Teuvo Särkkä, Etelä-Savon ammattiopisto Esedu
  • Anssi Tihinen, Oulun seudun ammattiopisto OSAO
  • Jari Wiman, Incar Oy

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners