504 Tarjoilija / Semifinaali
Aika
Keskiviikko 29.1.2020
Kilpailupaikat
OSAO
Opetusravintola Hilikku
Kasarmintie 8 H
90130 Oulu
Omnia
Opetusravintola Henricus
Kirkkokatu 16 A
02770 Espoo
Gradia Jyväskylä
Priimus
Taulumäentie 45
40100 Jyväskylä
Länsirannikon Koulutus Oy
Winnova
Tekniikantie 2
28600 Pori
Semifinaalikoordinaattori
Pentti Ojala, Osao
pentti.ojala@osao.fi
050 309 2396
Kilpailijamäärä
Lajin semifinaaliin voi ilmoittautua kolme kilpailijaa / oppilaitoksen toimipiste.
Lajin aikataulu
Keskiviikko 29.01.2020 kello 09.00-17.30
Kilpailutehtävät
Osaamistaitovaatimukset perustuvat tutkinnon perusteiden kiitettävään tasoon ja sisältävät tehtävämoduulien osaamistaitovaatimukset. Tehtävissä otetaan huomioon myös elinikäisen oppimisen avaintaidot, muun muassa tilannetaju ja joustavuus. Kilpailutehtävä on sama kaikilla semifinaalipaikkakunnilla. Tehtävät tarkennetaan kuukautta ennen semifinaalia.
Kilpailutehtävien keskeinen sisältö koostuu tutkinnon osista
- Asiakaspalvelu ja myynti
- Annosruokien ja juomien tarjoilu.
Moduuli 1. Kansainvälisen ruokaravintolan asiakaspalvelu ja tarjoilu
Kilpailija esittelee, suosittelee, myy ja tarjoilee ravintolan liikeidean mukaisia ruokia ja juomia asiakkaille. Hänen tulee selviytyä asiakaspalvelusta myös yhdellä vieraalla kielellä (englanti). Kilpailija on pukeutunut asianmukaiseen ja liikeideaan sopivaan työvaatetukseen. Ulkoinen olemus on huoliteltu. Hänellä on mukanaan tarjoilijan työvarusteet.
Ruokaravintolan tarjoilu: kilpailija puhdistaa pöydät sekä tuolit. Kilpailija liinoittaa asiakaspöydän ja apupöydän. Hän kiillottaa tarjoilussa tarvittavat ruokailuvälineet ja lasit valmisteluaikana. Kilpailija kattaa pöydän tilausmääräyksen mukaisesti ja viimeistelee pöydän kukka-asetelmalla.
Kilpailija toimii ruokaravintolan asiakaspalvelutehtävissä. Hän ottaa vastaan asiakkaat ja ohjaa heidät pöytään. Hän varmistaa tilausmääräyksen oikeellisuuden asiakkailta. Hän tarjoilee tilausmääräyksen mukaisesti ruokia ja juomia sekä huolehtii asiakaspöytien ja tilojen siisteydestä. Kilpailija päättää palvelutilanteen kohteliaasti ja hyvästelee asiakkaat.
Pöytään saapuu neljän hengen seurue. Heille on tilattu etukäteen alku-, pää- ja jälkiruoat. Aperitiivina asiakkaat nauttivat lasilliset kuohuviiniä. Kaikki heistä syövät alkuruuan, pääruuan ja jälkiruuan. Yksi pöytäseurueen asiakkaista on kala-allergikko. Ruokien kanssa asiakkaat tilaavat juomat listalta, mukaan lukien alkoholittomat juomat. Alku- ja pääruoka ovat lautasannoksia. Jälkiruoka tarjoillaan tilausmääräyksen mukaisesti. Tehtävän kesto noin 90 minuuttia.
Juomat
Kivennäisvesi/ mineralvatten
Hartwall Novelle, lasipullo 0,33l
Olut/ öl
Sonnisaaren Panimo, Hopi American Lager 5,2%
Vakka-Suomen Panimo, Prykmestar Luomu Pils 5,2%
Hoegaarden Witbier, 4,9%
Kuohuviini/ mousserande vin
Wolfberger Crémant D’Alsace Brut, Ranska, 0,75l
Valkoviini/ vitvin
Wolfberger, (W2), Ranska, 0,75l
Wolfberger, Wolfberger Riesling, Ranska, 0,75l
Barón De Ley, Barón De Ley Blanco, Espanja, 0,75l
Parés Balta, Honeymoon, Espanja, 0,75l
Punaviini/ rödvin
Ironstone Vineyards, Ironstone Old Wine, Yhdysvallat, 0,75l
Vintae, Matsu El Recio, Espanja, 0,75l
Alkoholiton kuohuviini/ alkoholfritt mousserande vin
Richard Juhlin Non-alcoholic Sparkling Blanc de Blancs
Alkoholiton punaviini/ alkoholfritt rödvin
Torres Natureo Syrah 2018
Alkoholiton valkoviini/ alkoholfritt vitvin
Torres Sangre de Toro 0,0% White 2018
Moduuli 2. Juomasekoituksien valmistaminen
Kilpailija valmistaa baarissa tai vastaavanlaisessa tilassa kaksi juomasekoitusta. Hän huolehtii siitä, että työpisteessä on tarvittavat välineet ja raaka-aineet juomasekoituksien valmistamista varten. Hän valmistaa tuomareiden nimeämät juomasekoitukset käyttäen oikeita työtapoja, -välineitä ja raaka-aineita. Hän esittelee raaka-aineet ja valmiit juomasekoitukset. Kilpailija siistii työpisteen. Juomasekoitukset, joista kilpailunjärjestäjä nimeää kaksi valmistettavaksi, ovat: Caipiroska, Black Russian, Margarita, Whisky Sour, Daiquiri, GeGe, White Lady, Brandy Alexander, Irish coffee.
Tehtävän kesto noin 20 minuuttia.
Moduuli 3. Kirjallinen tehtävä
Kilpailijan tulee suomentaa viinisanastoa. Kilpailijan tehtävänä on suomentaa kymmenen viiniin liittyvää termiä. Kilpailutehtävän termit on valittu Suomen Sommelierit ry:n viinisanastosta. Sanasto löytyy alla olevasta linkistä. Tehtävän kesto 10 minuuttia.
Suomen Sommelierit ry:n viinisanasto
Tehtävän laajuus ja käytettävissä oleva aika
Semifinaalikilpailu tapahtuu yhden päivän aikana. Tehtävän suoritusaika on noin kuusi tuntia. Semifinaalissa kilpailijat tekevät tehtäviä annettujen aikataulujen mukaisesti.
Tehtävät tarkennetaan kuukautta ennen semifinaalipäivää. Kilpailutehtävät ovat samat kaikilla semifinaalipaikkakunnilla.
Pääasialliset arviointikriteerit
- Työvuoroon valmistautuminen, 10 pistettä
- Asiakaspalvelu ja myynti, tekniset tiedot ja taidot, 65 pistettä
- Juomien esittely ja tarjoilu 25 pistettä.
Maksimipisteet yhteensä 100 pistettä.
Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta
Arvioinnista noin 70 % on laadullista ja 30 % määrällistä.
Arviointikriteereistä selviää missä arviointikohteissa huomioidaan Taitaja-kilpailun pakolliset teemat (yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus).
Arviointi
- Työvuoroon valmistautuminen, 10 p
- Asiakaspalvelu- ja myynti, tekniset tiedot ja taidot 65 p
- Juomien esittely ja tarjoilu, juomasekoitukset 25 p
- Maksimipisteet yhteensä 100 p
Esimerkki arvioinnista
10 tuomaria, joista 1 päätuomari, 6 tuomaria arvioi tehtävät 1-2, 3 tuomaria arvioi tehtävän 3.
Materiaalit ja laitteet
Kilpailussa käyttävät materiaalit, laitteet ja lajialue
- asiakaspöydät ja -tuolit
- apupöydät
- pöytäliinat ja servietit
- ruokailuvälineet
- lautaset
- lasisto
- tarjoiluvälineet ja tarvittavat tarjoiluastiat
- pöytäsomisteet
- baarivälineistö, alkoholimitat
- kahvi- ja teekupit
- kahvi- ja teepannut
Käytännön ohjeita
Kilpailija tuo tullessaan
- Henkilökortin, ajokortin tms. henkilöllisyyden todistamiseksi (myös KELA-kortti kelpaa)
- Tarjoilijan työasu (oman oppilaitoksen työasu)
- Tarjoiluliinat
- Tarjoilukäsineet
- Viinipullonavaaja
- Kynä
- Pieni lehtiö
- Tulitikut.
Kilpailija ei saa tuoda mukanaan mitään mitta- tai apuvälineitä kattamis- tai tarjoiluvaihetta varten. Halutessaan kilpailija voi tuoda välipalaa itselleen.
Tehtäväpankki
Voit harjoitella ennakkoon vanhoilla semifinaalitehtävillä, joita löydät Skills Finland ry:n tehtäväpankista.