504 Tarjoilija / Semifinaali

Aika

Keskiviikko 29.1.2020

Kilpailupaikat

OSAO

Opetusravintola Hilikku
Kasarmintie 8 H
90130 Oulu

Omnia

Opetusravintola Henricus
Kirkkokatu 16 A
02770 Espoo


Gradia Jyväskylä

Priimus
Taulumäentie 45
40100 Jyväskylä

Länsirannikon Koulutus Oy
Winnova

Tekniikantie 2
28600 Pori

Semifinaalikoordinaattori

Pentti Ojala, Osao

pentti.ojala@osao.fi
050 309 2396

Kilpailijamäärä

Lajin semifinaaliin voi ilmoittautua kolme kilpailijaa / oppilaitoksen toimipiste.

Lajin aikataulu

Keskiviikko 29.01.2020 kello 09.00-17.30

Kilpailutehtävät

Osaamistaitovaatimukset perustuvat tutkinnon perusteiden kiitettävään tasoon ja sisältävät tehtävämoduulien osaamistaitovaatimukset. Tehtävissä otetaan huomioon myös elinikäisen oppimisen avaintaidot, muun muassa tilannetaju ja joustavuus. Kilpailutehtävä on sama kaikilla semifinaalipaikkakunnilla. Tehtävät tarkennetaan kuukautta ennen semifinaalia.

Kilpailutehtävien keskeinen sisältö koostuu tutkinnon osista

  • Asiakaspalvelu ja myynti
  • Annosruokien ja juomien tarjoilu.

Moduuli 1. Kansainvälisen ruokaravintolan asiakaspalvelu ja tarjoilu

Kilpailija esittelee, suosittelee, myy ja tarjoilee ravintolan liikeidean mukaisia ruokia ja juomia asiakkaille. Hänen tulee selviytyä asiakaspalvelusta myös yhdellä vieraalla kielellä (englanti). Kilpailija on pukeutunut asianmukaiseen ja liikeideaan sopivaan työvaatetukseen. Ulkoinen olemus on huoliteltu. Hänellä on mukanaan tarjoilijan työvarusteet.

Ruokaravintolan tarjoilu: kilpailija puhdistaa pöydät sekä tuolit. Kilpailija liinoittaa asiakaspöydän ja apupöydän. Hän kiillottaa tarjoilussa tarvittavat ruokailuvälineet ja lasit valmisteluaikana. Kilpailija kattaa pöydän tilausmääräyksen mukaisesti ja viimeistelee pöydän kukka-asetelmalla.

Kilpailija toimii ruokaravintolan asiakaspalvelutehtävissä. Hän ottaa vastaan asiakkaat ja ohjaa heidät pöytään. Hän varmistaa tilausmääräyksen oikeellisuuden asiakkailta. Hän tarjoilee tilausmääräyksen mukaisesti ruokia ja juomia sekä huolehtii asiakaspöytien ja tilojen siisteydestä. Kilpailija päättää palvelutilanteen kohteliaasti ja hyvästelee asiakkaat.

Pöytään saapuu neljän hengen seurue. Heille on tilattu etukäteen alku-, pää- ja jälkiruoat. Aperitiivina asiakkaat nauttivat lasilliset kuohuviiniä. Kaikki heistä syövät alkuruuan, pääruuan ja jälkiruuan. Yksi pöytäseurueen asiakkaista on kala-allergikko. Ruokien kanssa asiakkaat tilaavat juomat listalta, mukaan lukien alkoholittomat juomat. Alku- ja pääruoka ovat lautasannoksia. Jälkiruoka tarjoillaan tilausmääräyksen mukaisesti. Tehtävän kesto noin 90 minuuttia.

Juomat

Kivennäisvesi/ mineralvatten
Hartwall Novelle, lasipullo 0,33l

Olut/ öl
Sonnisaaren Panimo, Hopi American Lager 5,2%
Vakka-Suomen Panimo, Prykmestar Luomu Pils 5,2%
Hoegaarden Witbier, 4,9%

Kuohuviini/ mousserande vin
Wolfberger Crémant D’Alsace Brut, Ranska, 0,75l

Valkoviini/ vitvin
Wolfberger, (W2), Ranska, 0,75l
Wolfberger, Wolfberger Riesling, Ranska, 0,75l
Barón De Ley, Barón De Ley Blanco, Espanja, 0,75l
Parés Balta, Honeymoon, Espanja, 0,75l

Punaviini/ rödvin
Ironstone Vineyards, Ironstone Old Wine, Yhdysvallat, 0,75l
Vintae, Matsu El Recio, Espanja, 0,75l

Alkoholiton kuohuviini/ alkoholfritt mousserande vin
Richard Juhlin Non-alcoholic Sparkling Blanc de Blancs

Alkoholiton punaviini/ alkoholfritt rödvin
Torres Natureo Syrah 2018

Alkoholiton valkoviini/ alkoholfritt vitvin
Torres Sangre de Toro 0,0% White 2018

Moduuli 2. Juomasekoituksien valmistaminen

Kilpailija valmistaa baarissa tai vastaavanlaisessa tilassa kaksi juomasekoitusta. Hän huolehtii siitä, että työpisteessä on tarvittavat välineet ja raaka-aineet juomasekoituksien valmistamista varten. Hän valmistaa tuomareiden nimeämät juomasekoitukset käyttäen oikeita työtapoja, -välineitä ja raaka-aineita. Hän esittelee raaka-aineet ja valmiit juomasekoitukset. Kilpailija siistii työpisteen. Juomasekoitukset, joista kilpailunjärjestäjä nimeää kaksi valmistettavaksi, ovat: Caipiroska, Black Russian, Margarita, Whisky Sour, Daiquiri, GeGe, White Lady, Brandy Alexander, Irish coffee.

Tehtävän kesto noin 20 minuuttia.

Drinkkilista (pdf)

Moduuli 3. Kirjallinen tehtävä

Kilpailijan tulee suomentaa viinisanastoa. Kilpailijan tehtävänä on suomentaa kymmenen viiniin liittyvää termiä. Kilpailutehtävän termit on valittu Suomen Sommelierit ry:n viinisanastosta. Sanasto löytyy alla olevasta linkistä. Tehtävän kesto 10 minuuttia.

Suomen Sommelierit ry:n viinisanasto

Tehtävän laajuus ja käytettävissä oleva aika

Semifinaalikilpailu tapahtuu yhden päivän aikana. Tehtävän suoritusaika on noin kuusi tuntia. Semifinaalissa kilpailijat tekevät tehtäviä annettujen aikataulujen mukaisesti.

Tehtävät tarkennetaan kuukautta ennen semifinaalipäivää. Kilpailutehtävät ovat samat kaikilla semifinaalipaikkakunnilla.

Pääasialliset arviointikriteerit

  • Työvuoroon valmistautuminen, 10 pistettä
  • Asiakaspalvelu ja myynti, tekniset tiedot ja taidot, 65 pistettä
  • Juomien esittely ja tarjoilu 25 pistettä.

Maksimipisteet yhteensä 100 pistettä.

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta

Arvioinnista noin 70 % on laadullista ja 30 % määrällistä.

Arviointikriteereistä selviää missä arviointikohteissa huomioidaan Taitaja-kilpailun pakolliset teemat (yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus).

Arviointi

  • Työvuoroon valmistautuminen, 10 p
  • Asiakaspalvelu- ja myynti, tekniset tiedot ja taidot 65 p
  • Juomien esittely ja tarjoilu, juomasekoitukset 25 p
  • Maksimipisteet yhteensä 100 p

Esimerkki arvioinnista

10 tuomaria, joista 1 päätuomari, 6 tuomaria arvioi tehtävät 1-2, 3 tuomaria arvioi tehtävän 3.

Materiaalit ja laitteet

Kilpailussa käyttävät materiaalit, laitteet ja lajialue

  • asiakaspöydät ja -tuolit
  • apupöydät
  • pöytäliinat ja servietit
  • ruokailuvälineet
  • lautaset
  • lasisto
  • tarjoiluvälineet ja tarvittavat tarjoiluastiat
  • pöytäsomisteet
  • baarivälineistö, alkoholimitat
  • kahvi- ja teekupit
  • kahvi- ja teepannut

Käytännön ohjeita

Kilpailija tuo tullessaan

  • Henkilökortin, ajokortin tms. henkilöllisyyden todistamiseksi (myös KELA-kortti kelpaa)
  • Tarjoilijan työasu (oman oppilaitoksen työasu)
  • Tarjoiluliinat
  • Tarjoilukäsineet
  • Viinipullonavaaja
  • Kynä
  • Pieni lehtiö
  • Tulitikut.

Kilpailija ei saa tuoda mukanaan mitään mitta- tai apuvälineitä kattamis- tai tarjoiluvaihetta varten. Halutessaan kilpailija voi tuoda välipalaa itselleen. 

Tehtäväpankki Tehtäväpankki

Voit harjoitella ennakkoon vanhoilla semifinaalitehtävillä, joita löydät Skills Finland ry:n tehtäväpankista.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit