504 Tarjoilija

Tämän lajin tehtävät perustuvat ravintola- ja catering-alan perustutkintoon. Perustutkinnon ammattinimikkeet ovat kokki ja tarjoilija.

Työpaikka voi olla esimerkiksi hotellissa, ravintolassa, henkilöstöravintolassa, pubissa, yökerhossa, catering-alan yrityksessä, kahvilassa, liikenneasemalla, pikaruoka-, juhlapalvelu- ja matkailuyrityksessä sekä suurtalouden toimipaikassa.

#taitaja2020 #tarjoilija

Finaali

Finaalia ei järjestetty.

Tulokset

Finaalia ei järjestetty.

Yleiskuvaus kilpailulajista

Tarjoilija toimii kilpailujen aikana asiakaspalvelutehtävissä erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa. Hän osaa kunnostaa asiakastiloja sekä esitellä, myydä ja tarjoilla asiakkaille tuotteita ja palveluja eri tarjoilutapoja käyttäen. Hän osaa ottaa huomioon yksittäisiä asiakkaita ja asiakasryhmiä sekä tekee yhteistyötä keittiöhenkilökunnan sekä muiden tarjoilijoiden kanssa.

Tarjoilija palvelee kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita ja hän toimii vastuullisesti sekä aktiivisesti huomioiden erilaisten asiakkaiden tarpeet. Hän noudattaa työskennellessään anniskelu- ja hygieniamääräyksiä sekä ottaa huomioon kestävän kehityksen toimintaperiaatteet.

Kilpailu on yksilökilpailu.

Lajin semifinaaliin voi ilmoittautua kolme kilpailijaa / oppilaitoksen toimipiste.

Osaamisvaatimukset

Lajin kilpailutehtävät pohjautuvat ravintola- ja catering- alan perustutkinnon, asiakaspalvelun osaamisalan, tarjoilijan kiitettävän tason vaatimuksiin. Tehtävien laadinnassa tehdään tiivistä ja arvokasta yhteistyötä työelämän kanssa ja tehtävät perustuvat työelämän vaatimuksiin.

Ravintola- ja cateringalan perustutkinnon asiakaspalvelun osaamisalan tarjoilijan osaamisalueet:

  • asiakaspalvelu ja myynti
  • annosruokien ja juomien tarjoilu
  • a’la carte-tarjoilu
  • juomien myynti- ja tarjoilu
  • tilaus- ja juhlatarjoilu
  • kahvilapalvelut
  • kokouspalvelu

Menestyvän kilpailijan taitovaatimukset:

  • hyvän ystävällisen palvelun hallitseminen
  • aktiivinen asiakaslähtöinen myyntityö
  • palveluetiketin mukaisesti toimiminen
  • ravintolasalin kunnostaminen (kattaminen, erilaiset liinoitustavat ja lautasliinataitosten hallitseminen)
  • perustarjoilutaidot (tarjottimen sujuva käyttö, lautasten kantaminen)
  • eri ruokien tarjoilutekniikoiden hallinta
  • myynnin rekisteröinti
  • juomien tuotetietous ja juomien tarjoilu
  • ruoan ja juomien yhdistäminen, juomasuositukset
  • yleisimpien juomasekoitusten ja erikoiskahvien valmistaminen sekä tarjoilu
  • hygieniaosaaminen sekä puhdas ja siisti työympäristö
  • kokoustarjoilun hoitaminen
  • ruokien viimeistely salissa (liekitys, paloittelu, annostelu)
  • oman työn suunnittelu ja organisointi
  • palveluprosessin sujuva hallinta sekä tilanneherkkyys ja joutuisuus
  • sosiaaliset taidot ja kommunikointikyky erilaisten asiakkaiden kanssa
  • kyky toimia yhteistyössä muiden kanssa
  • ongelmanratkaisukyky
  • toisen kotimaisen kielen ja englannin kielen perustaidot
  • henkilökohtainen olemus, ryhti, liikkuminen, työn ergonomia
  • yrittäjyyden, kestävän kehityksen, työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden huomioon ottaminen
  • käyttää sosiaalisen median kanavia

Lajiohjausryhmä

  • Raisa Cantos, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Anne Hiekkataipale, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Tomi Hiltunen, Cocktailgate Oy DeLorean 
  • Minka Jaaranen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
  • Päivi Kinnunen, Osuuskauppa Keskimaa
  • Eija Lehto, Oulun seudun ammattiopisto OSAO
  • Pentti Ojala, Oulun seudun ammattiopisto OSAO
  • Merja Pyrhönen, Osuuskauppa Keskimaa
  • Maria Suihkonen, ELO-säätiö
  • Sari Tarvainen, Savon koulutuskuntayhtymä Sakky

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit