504 Tarjoilija

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
tarjoilija

Semifinaali

Sivu nähtävissä marraskuussa 2019

Finaali

Sivu nähtävissä helmikuussa 2020

Tulokset

Finaalin tulokset nähtävissä 14.5.2020

Yleiskuvaus kilpailulajista

Tarjoilija toimii kilpailujen aikana asiakaspalvelutehtävissä erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa. Hän osaa kunnostaa asiakastiloja sekä esitellä, myydä ja tarjoilla asiakkaille tuotteita ja palveluja eri tarjoilutapoja käyttäen. Hän osaa ottaa huomioon yksittäisiä asiakkaita ja asiakasryhmiä sekä tekee yhteistyötä keittiöhenkilökunnan sekä muiden tarjoilijoiden kanssa.

Tarjoilija palvelee kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita ja hän toimii vastuullisesti sekä aktiivisesti huomioiden erilaisten asiakkaiden tarpeet. Hän noudattaa työskennellessään anniskelu- ja hygieniamääräyksiä sekä ottaa huomioon kestävän kehityksen toimintaperiaatteet.

Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamisvaatimukset

Lajin kilpailutehtävät pohjautuvat hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon, asiakaspalvelun osaamisalan kiitettävän  tason vaatimuksiin. Tehtävien laadinnassa tehdään tiivistä ja arvokasta yhteistyötä työelämän kanssa ja tehtävät perustuvat työelämän vaatimuksiin.

Tarjoilijan osaamisalueet, hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto, asiakaspalvelun osaamisala:

  • asiakaspalvelu ja myynti
  • annosruokien ja juomien tarjoilu
  • a’la carte-tarjoilu
  • juomien myynti- ja tarjoilu
  • tilaus- ja juhlatarjoilu
  • kahvilapalvelut
  • kokouspalvelu

Menestyvän kilpailijan taitovaatimukset:

  • hyvän ystävällisen palvelun hallitseminen
  • aktiivinen asiakaslähtöinen myyntityö
  • palveluetiketin mukaisesti toimiminen
  • ravintolasalin kunnostaminen (kattaminen, erilaiset liinoitustavat ja lautasliinataitosten hallitseminen)
  • perustarjoilutaidot (tarjottimen sujuva käyttö, lautasten kantaminen)
  • eri ruokien tarjoilutekniikoiden hallinta
  • myynnin rekisteröinti
  • juomien tuotetietous ja juomien tarjoilu
  • ruoan ja juomien yhdistäminen, juomasuositukset
  • yleisimpien juomasekoitusten ja erikoiskahvien valmistaminen sekä tarjoilu
  • hygieniaosaaminen sekä puhdas ja siisti työympäristö
  • kokoustarjoilun hoitaminen
  • ruokien viimeistely salissa (liekitys, paloittelu, annostelu)
  • oman työn suunnittelu ja organisointi
  • palveluprosessin sujuva hallinta sekä tilanneherkkyys ja joutuisuus
  • sosiaaliset taidot ja kommunikointikyky erilaisten asiakkaiden kanssa
  • kyky toimia yhteistyössä muiden kanssa
  • ongelmanratkaisukyky
  • toisen kotimaisen kielen ja englannin kielen perustaidot
  • henkilökohtainen olemus, ryhti, liikkuminen, työn ergonomia
  • yrittäjyyden, kestävän kehityksen, työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden huomioon ottaminen

Lajivastaavat

Anne Hiekkataipale

anne.hiekkataipale@gradia.fi

040 341 6110

Raisa Cantos

raisa.cantos@gradia.fi

040 341 5993

Lajiohjausryhmä

  • Lajiohjausryhmä nimetään syksyllä 2019.

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit