502 Kokki

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
kokki

Semifinaali

Sivu nähtävissä marraskuussa 2019

Finaali

Sivu nähtävissä helmikuussa 2020

Tulokset

Finaalin tulokset nähtävissä 14.5.2020

Yleiskuvaus kilpailulajista

Kokki toimii ruoanvalmistustehtävissä erilaisiin liikeideoihin perustuvissa keittiöissä. Kokki suunnittelee, esivalmistaa, valmistaa ja laittaa esille maittavia, houkuttelevia ja terveellisiä ateriakokonaisuuksia asiakkaille. Ruoanvalmistustehtävissä kokki osaa käyttää ja muokata ruoanvalmistusohjeita. Kokki toimii asiakaspalveluhenkisesti, vastuullisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.

Annoksissa ja menukokonaisuuksissa kokin on huomioitava maun lisäksi esteettiset ja ravitsemukselliset seikat sekä erityisruokavaliot ja gastronomia. Ruokalajien valmistamisessa kokki ottaa huomioon hygieenisyyden, ympäristönäkökohdat sekä omavalvonnan.

Lajin kilpailutehtävät perustuvat ravintola- ja cateringalan perustutkinnon perusteisiin, ruokapalvelun osaamisala, kokki, kiitettävän tason vaatimuksiin. Kilpailutehtävät laaditaan yhdessä työelämän kanssa.

Kilpailu on parikilpailu. Semifinaaliin voi ilmoittautua kaksi kilpailuparia per oppilaitoksen toimipiste.

Osaamisvaatimukset

Kokkikilpailijat osaavat valmistaa maukasta, monipuolista ja terveellistä ruokaa ottaen huomioon suomalaisen ruokakulttuurin, kansainvälisyyden ja gastronomian vaatimukset. He hallitsevat ruoanvalmistuksessa tarvittavat kädentaidot ja tyypillisten ammattikeittiölaitteiden käytön huomioiden työturvallisuuden.

Tuotteiden valmistuksessa on huomioitava taloudellisuus, muuttuvat tilanteet, yhteistyö, kestävän kehityksen mukainen toiminta sekä omavalvonta. Lisäksi tarvitaan toisen kotimaisen kielen ja englannin kielen perustaidot.

Semifinaali- ja finaalitehtävät pohjautuvat seuraaviin ravintola- ja catering-alan perustutkinnon tutkinnon osiin:

  • Ravitsemispalveluissa toimiminen
  • Lounasruokien valmistus
  • Annosruokien valmistus
  • À la carte -ruoanvalmistus
  • Katu- ja pikaruokapalvelut
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus

Menestyvä kilpailijapari:

  • on oman alansa huippuosaaja
  • osaa laatia ja tulkita ruoanvalmistusohjeita sekä tehdä työsuunnitelmia omasta työskentelystään
  • osaa vastaanottaa, varastoida ja säilyttää raaka-aineita ja muita tarvikkeita
  • käsittelee ja käyttää eri jalostusasteella olevia elintarvikkeita
  • osaa esivalmistaa ja valmistaa lounasruokia, annosruokia, tilaus- ja juhlaruokia, katu- ja pikaruokia ja À la carte -ruokia hygieenisesti, kannattavasti sekä erilaisilla ruoanvalmistusmenetelmillä ja tekniikoilla
  • laittaa annoksia ja ateriakokonaisuuksia esille sekä tarvittaessa lähettää tuotteet asianmukaisesti asiakkaat huomioiden
  • osaa esitellä tuotteet asiakkaalle
  • toimii työssään asiakaslähtöisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, huolehtien tuotteiden laatuvaatimuksista, turvallisuudesta, terveellisyydestä sekä esteettisyydestä
  • kykenee toimimaan yhteistyössä muiden kanssa
  • on sisäistänyt ongelmanratkaisu- ja soveltamiskyvyn
  • osaa ammatillisen toisen kotimaisen kielen ja englanninkielen perustaidot
  • hallitsee kestävän kehityksen periaatteet teoriassa sekä työskentelyn aikana
  • osaa käyttää Word ja Excel-ohjelmia
  • osaa arvioida realistisesti omaa osaamistaan ja osaa ottaa palautetta vastaan

Lajivastaavat

Riitta Palho

riitta.palho@gradia.fi

040 341 6006

Timo Rasinaho

timo.rasinaho@gradia.fi

040 341 6014

Lajiohjausryhmä

  • Lajiohjausryhmä nimetään syksyllä 2019.

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit