501 Leipuri-kondiittori / Semifinaali

Aika

keskiviikko 29.1.2020 ja torstai 30.1.2020

Kilpailupaikat

Osao

Kaukovainion yksikkö, palvelut
Kotkantie 2 C
90250 Oulu

Maritta Vikeväinen, maritta.vikevainen@osao.fi,
050 317 4774

Omnia

Espoon keskus
Lakelankatu 1
02770 Espoo

Esa Savolainen
esa.savolainen@omnia.fi
043 824 4115

Semifinaali-koordinaattori

Maritta Vikeväinen

maritta.vikevainen@osao.fi
050 317 4774

Kilpailijamäärä

Tässä lajissa semifinaaleihin osallistuvien määrää ei ole rajoitettu.

Lajin aikataulu

Keskiviikko 29.1.2020 klo 9.00 – 15.30 Oulussa ja
torstaina 30.1.2020 klo 9.00 – 15.30  Espoossa.

Tarkempi aikataulu on esitetty kilpailukutsussa.

Kilpailutehtävät

Kilpailutehtävä koostuu kuudesta eri moduulista.

Tehtävän laajuus ja käytettävissä oleva aika

Kilpailutehtäviin käytettävä aika on yhteensä 6 tuntia.

Pääasialliset arviointikriteerit

Tarkempi arviointi tehdään CIS import -lomakkeelle. Kilpailutehtävä arvioidaan asteikolla 0-100 p.

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta

Päätuomari avaa varsinaisen kilpailutehtävän ja kertoo tarkemmat arviointiperusteet kilpailuinfossa. Kilpailutehtävissä mahdolliset muutokset ilmoitetaan ennen kilpailujen alkamista.

Laadullinen arviointi 90 % ja määrällinen arviointi 10 % = 100%.

Kilpailijoiden päättyessä tasapisteisiin, moduuleista saadut pisteet ratkaisevat kilpailijoiden sijoituksen seuraavan järjestyksen mukaisesti:

  1. Kakkujen valmistus
  2. Kahvikakkujen valmistus
  3. Täytepitkojen valmistus
  4. Koristetyön valmistus
  5. Hygienia ja omavalvonta
  6. Elinikäisen oppimisen avaintaidot.


Materiaalit ja laitteet

Oppilaitoksissa on varattu kaikki raaka-aineet kilpailutöiden valmistukseen.

OSAO Kaukovainion yksikkö, palvelut

Lajialueella on yksi pinnavaunu-uuni, yksi arinauuni (neljä tasoa, johon mahtuu kaksi peltiä/taso), neljä yhdistelmäuunia, kaksi tiskikonetta, shokki-kylmiö ja pientyövälineitä. Kilpailijalle varataan työskentelypiste (pyrimme järjestämään saman oppilaitoksen kilpailijat vierekkäisille työskentelypisteil-le).

Omnia, Espoon keskus

Lajialueella on kaksi pinnavaunu-uunia, kaksi arinauunia (4 tasoa, joista molempiin mahtuu kaksi peltiä/taso), pikajäähdytyshuone, tiskikoneet ja pientyövälineitä. Kilpailijalle varataan työskentelypiste (pyrimme järjestä-mään saman oppilaitoksen kilpailijat vierekkäisille työskentelypisteille).

Käytännön ohjeita

Kilpailija tuo tullessaan

  • Pöytämallinen yleiskone ja sen lapavatkain ja vispilä
  • Kakkurenkaita kaksi kappaletta, joiden halkaisija on 20 cm (tarkennuksista tai muutoksesta ilmoitetaan myöhemmin sähköpostitse)
  • Pientyövälineet kuten paletit ja kondiittorinveitsi, marsipaanityövälineet, raapat ja nuolijat
  • Pieni vaaka (1 gramman punnitustarkkuudella)
  • Työvaatteet, työkengät, muistiinpanovälineet ja laskin
  • Avoin ja iloinen kisamieli.

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Moduuli 1/Kakkujen valmistus

Ehdot

Kaksi kakkua valmistetaan annetun mallin mukaisesti. Kakkujen valmistusohje ja raaka-aineet annetaan kilpailupaikalla. Kakut koristellaan ja viimeistellään annetun ohjeen mukaisesti.

Pisteet:22 p

Kriteerit

  • Työprosessin hallinta 8 p.
  • Työmenetelmien hallinta 8 p.
  • Työn perustana olevan tiedon hallinta (mm. annetun ohjeen noudattaminen ja laatuvaatimukset) 6 p.

Moduuli 2/Kahvikakkujen valmistus

Ehdot

Kolme kahvikakkua valmistetaan annetun valmistusohjeen mukaisesti. Kahvikakkuihin käytetään kilpailupaikalla olevia raaka-aineita ja alumiinisia kahvikakkuvuokia.

Pisteet:22 p

Kriteerit

  • Työprosessin hallinta 8 p.
  • Työmenetelmien hallinta 8 p.
  • Työn perustana olevan tiedon hallinta (mm. annetun ohjeen noudattaminen ja laatuvaatimukset) 6 p.

Moduuli 3/Täytepitkojen valmistus

Ehdot

Kolme letitettyä täytepitkoa valmistetaan annetun valmistusohjeen mukaisesti. Täytepitkoihin käytettävä taikina on valmistettu kilpailijalle. Täytepitkoihin käytetään paistonkestäviä täytteitä ja koristellaan paiston jälkeen. Täytepitkot tulevat olla pakattavissa muovipussiin.

Pisteet:21 p

Kriteerit

  • Työprosessin hallinta 8 p.
  • Työmenetelmien hallinta 8 p.
  • Työn perustana olevan tiedon hallinta (mm. annetun ohjeen noudattaminen ja laatuvaatimukset) 5 p.

Moduuli 4/Koristetyön valmistus

Ehdot

Kaksi samanlaista sokerimassasta olevaa kakkulaattaa valmistetaan annettavan ohjeen mukaisesti. Kakkulaatat asetellaan kakkujen päälle.

Pisteet:20 p

Kriteerit

  • Työprosessin hallinta 8 p.
  • Työmenetelmien hallinta 7 p.
  • Työn perustana olevan tiedon hallinta (mm. annetun ohjeen noudattaminen ja laatuvaatimukset) 5 p.

Moduuli 5/Hygienia ja omavalvonta

Ehdot

Työskennellään hygienia- ja omavalvontaperiaatteiden mukaisesti (mm. ulkoinen olemus, henkilökohtainen hygienia, raaka-aineiden hygieeninen käsittely ja säilytys sekä työpisteen järjestys ja puhtaus).

Pisteet:10 p

Kriteerit

  • Työpisteen järjestys ja puhtaus 3 p.
  • Henkilökohtainen hygienia 3 p.
  • Raaka-aineiden hygieeninen käsittely ja säilytys tuotteiden valmistuksessa 4 p.

Moduuli 6/Elinikäisen oppimisen avaintaidot ja ammattietiikka

Ehdot

Työskennellään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti (mm. raaka-aineiden tehokas hyödyntäminen, hävikin minimointi ja jätteiden lajittelu). Noudatetaan työturvallisuusohjeita huomioiden työhyvinvointi ergonomia sekä ammattieettisyys. Työssä toimitaan työssä yritystoiminta huomioon ottaen (luovuus, tuotteen soveltuvuus tuotantoon, ongelmaratkaisutaidot, vuorovaikutustaidot).

Pisteet:5 p

Kriteerit

  • Työturvallisuus ja ergonomia, vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaidot sekä ammattietiikka 2 p.
  • Kestävä kehitys (raaka-aineiden hyödyntäminen, hävikin minimointi ja jätteiden lajittelu) 2 p.
  • Yrittäjämäinen toiminta (ajan käyttö, luovuus, tuotteiden soveltuvuus tuotantoon), 1 p.

Tehtäväpankki Tehtäväpankki

Voit harjoitella ennakkoon vanhoilla semifinaalitehtävillä, joita löydät Skills Finland ry:n tehtäväpankista.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit