501 Leipuri-kondiittori / Semifinaali
Aika
keskiviikko 29.1.2020 ja torstai 30.1.2020
Kilpailupaikat
Osao
Kaukovainion yksikkö, palvelut
Kotkantie 2 C
90250 Oulu
Maritta Vikeväinen, maritta.vikevainen@osao.fi,
050 317 4774
Omnia
Espoon keskus
Lakelankatu 1
02770 Espoo
Esa Savolainen
esa.savolainen@omnia.fi
043 824 4115
Semifinaali-koordinaattori
Maritta Vikeväinen
maritta.vikevainen@osao.fi
050 317 4774
Kilpailijamäärä
Tässä lajissa semifinaaleihin osallistuvien määrää ei ole rajoitettu.
Lajin aikataulu
Keskiviikko 29.1.2020 klo 9.00 – 15.30 Oulussa ja
torstaina 30.1.2020 klo 9.00 – 15.30 Espoossa.
Tarkempi aikataulu on esitetty kilpailukutsussa.
Kilpailutehtävät
Kilpailutehtävä koostuu kuudesta eri moduulista.
Tehtävän laajuus ja käytettävissä oleva aika
Kilpailutehtäviin käytettävä aika on yhteensä 6 tuntia.
Pääasialliset arviointikriteerit
Tarkempi arviointi tehdään CIS import -lomakkeelle. Kilpailutehtävä arvioidaan asteikolla 0-100 p.
Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta
Päätuomari avaa varsinaisen kilpailutehtävän ja kertoo tarkemmat arviointiperusteet kilpailuinfossa. Kilpailutehtävissä mahdolliset muutokset ilmoitetaan ennen kilpailujen alkamista.
Laadullinen arviointi 90 % ja määrällinen arviointi 10 % = 100%.
Kilpailijoiden päättyessä tasapisteisiin, moduuleista saadut pisteet ratkaisevat kilpailijoiden sijoituksen seuraavan järjestyksen mukaisesti:
- Kakkujen valmistus
- Kahvikakkujen valmistus
- Täytepitkojen valmistus
- Koristetyön valmistus
- Hygienia ja omavalvonta
- Elinikäisen oppimisen avaintaidot.
Materiaalit ja laitteet
Oppilaitoksissa on varattu kaikki raaka-aineet kilpailutöiden valmistukseen.
OSAO Kaukovainion yksikkö, palvelut
Lajialueella on yksi pinnavaunu-uuni, yksi arinauuni (neljä tasoa, johon mahtuu kaksi peltiä/taso), neljä yhdistelmäuunia, kaksi tiskikonetta, shokki-kylmiö ja pientyövälineitä. Kilpailijalle varataan työskentelypiste (pyrimme järjestämään saman oppilaitoksen kilpailijat vierekkäisille työskentelypisteil-le).
Omnia, Espoon keskus
Lajialueella on kaksi pinnavaunu-uunia, kaksi arinauunia (4 tasoa, joista molempiin mahtuu kaksi peltiä/taso), pikajäähdytyshuone, tiskikoneet ja pientyövälineitä. Kilpailijalle varataan työskentelypiste (pyrimme järjestä-mään saman oppilaitoksen kilpailijat vierekkäisille työskentelypisteille).
Käytännön ohjeita
Kilpailija tuo tullessaan
- Pöytämallinen yleiskone ja sen lapavatkain ja vispilä
- Kakkurenkaita kaksi kappaletta, joiden halkaisija on 20 cm (tarkennuksista tai muutoksesta ilmoitetaan myöhemmin sähköpostitse)
- Pientyövälineet kuten paletit ja kondiittorinveitsi, marsipaanityövälineet, raapat ja nuolijat
- Pieni vaaka (1 gramman punnitustarkkuudella)
- Työvaatteet, työkengät, muistiinpanovälineet ja laskin
- Avoin ja iloinen kisamieli.
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Moduuli 1/Kakkujen valmistus
Ehdot
Kaksi kakkua valmistetaan annetun mallin mukaisesti. Kakkujen valmistusohje ja raaka-aineet annetaan kilpailupaikalla. Kakut koristellaan ja viimeistellään annetun ohjeen mukaisesti.
Pisteet: | 22 p |
Kriteerit
- Työprosessin hallinta 8 p.
- Työmenetelmien hallinta 8 p.
- Työn perustana olevan tiedon hallinta (mm. annetun ohjeen noudattaminen ja laatuvaatimukset) 6 p.
Moduuli 2/Kahvikakkujen valmistus
Ehdot
Kolme kahvikakkua valmistetaan annetun valmistusohjeen mukaisesti. Kahvikakkuihin käytetään kilpailupaikalla olevia raaka-aineita ja alumiinisia kahvikakkuvuokia.
Pisteet: | 22 p |
Kriteerit
- Työprosessin hallinta 8 p.
- Työmenetelmien hallinta 8 p.
- Työn perustana olevan tiedon hallinta (mm. annetun ohjeen noudattaminen ja laatuvaatimukset) 6 p.
Moduuli 3/Täytepitkojen valmistus
Ehdot
Kolme letitettyä täytepitkoa valmistetaan annetun valmistusohjeen mukaisesti. Täytepitkoihin käytettävä taikina on valmistettu kilpailijalle. Täytepitkoihin käytetään paistonkestäviä täytteitä ja koristellaan paiston jälkeen. Täytepitkot tulevat olla pakattavissa muovipussiin.
Pisteet: | 21 p |
Kriteerit
- Työprosessin hallinta 8 p.
- Työmenetelmien hallinta 8 p.
- Työn perustana olevan tiedon hallinta (mm. annetun ohjeen noudattaminen ja laatuvaatimukset) 5 p.
Moduuli 4/Koristetyön valmistus
Ehdot
Kaksi samanlaista sokerimassasta olevaa kakkulaattaa valmistetaan annettavan ohjeen mukaisesti. Kakkulaatat asetellaan kakkujen päälle.
Pisteet: | 20 p |
Kriteerit
- Työprosessin hallinta 8 p.
- Työmenetelmien hallinta 7 p.
- Työn perustana olevan tiedon hallinta (mm. annetun ohjeen noudattaminen ja laatuvaatimukset) 5 p.
Moduuli 5/Hygienia ja omavalvonta
Ehdot
Työskennellään hygienia- ja omavalvontaperiaatteiden mukaisesti (mm. ulkoinen olemus, henkilökohtainen hygienia, raaka-aineiden hygieeninen käsittely ja säilytys sekä työpisteen järjestys ja puhtaus).
Pisteet: | 10 p |
Kriteerit
- Työpisteen järjestys ja puhtaus 3 p.
- Henkilökohtainen hygienia 3 p.
- Raaka-aineiden hygieeninen käsittely ja säilytys tuotteiden valmistuksessa 4 p.
Moduuli 6/Elinikäisen oppimisen avaintaidot ja ammattietiikka
Ehdot
Työskennellään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti (mm. raaka-aineiden tehokas hyödyntäminen, hävikin minimointi ja jätteiden lajittelu). Noudatetaan työturvallisuusohjeita huomioiden työhyvinvointi ergonomia sekä ammattieettisyys. Työssä toimitaan työssä yritystoiminta huomioon ottaen (luovuus, tuotteen soveltuvuus tuotantoon, ongelmaratkaisutaidot, vuorovaikutustaidot).
Pisteet: | 5 p |
Kriteerit
- Työturvallisuus ja ergonomia, vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaidot sekä ammattietiikka 2 p.
- Kestävä kehitys (raaka-aineiden hyödyntäminen, hävikin minimointi ja jätteiden lajittelu) 2 p.
- Yrittäjämäinen toiminta (ajan käyttö, luovuus, tuotteiden soveltuvuus tuotantoon), 1 p.
Tehtäväpankki
Voit harjoitella ennakkoon vanhoilla semifinaalitehtävillä, joita löydät Skills Finland ry:n tehtäväpankista.