Terveiset WorldSkills Kazan 2019 -tapahtumasta

Elokuun loppupuolella pidettiin järjestyksessään 45. WorldSkills-kilpailut Venäjän Kazanissa. Kilpailut olivat historian isoimmat: virallisia kilpailulajeja oli kaikkiaan 56, joissa kilpailijoita oli yhteensä 1348 kaikkiaan 68 eri maasta. Suomen ammattitaitomaajoukkuueessa kilpaili 27 kilpailijaa 25 eri lajissa. Näissä lajeissa oli myös suomalainen ekspertti tuomaroimassa kilpailua.

Kilpailut kestivät neljä päivää, mutta niihin valmistautuminen on useilla kilpailijoilla ja eksperteillä kestänyt reilun vuoden, ellei jopa kauemminkin. Monella maalla on kovat tavoitteet menestyä näillä areenoilla ja panostukset kilpailuihin näkyivät kaikessa tekemisessä. Maailmalla menestymistä janotaan ja tehtäviä harjoitellaan omissa valmennuskeskuksissa jopa kuutena päivänä viikossa. Useat maat ovat valmistautuneet muun muassa yhteisillä leireillä ja kilpailleet toistensa luona viimeisen vuoden aikana.

Omalta osaltani kilpailut olivat mahtava kokemus ja olin ensimmäistä kertaa Technical Delegate assistant -tehtävässä. Työtehtäviin kuului muun muassa Suomen eksperttien tukeminen kilpailuissa. Lisäksi toimin edustajana WorldSkills Expert Facultyssä (lisätietoja tämän julkaisun lopussa).

Kilpailut olivat kaikin puolin laadukkaasti järjestetyt, vaikka aina isoissa kilpailuissa jotain kommelluksiakin sattuu. Lajien valmistelut ja järjestäminen oli tehty perusteellisesti. WorldSkills on tehnyt paljon tausta- ja kehitystyötä kilpailuiden laadun näkökulmasta. Esimerkiksi kaikkien eksperttien tuli suorittaa arviointikoulutusohjelma ennen kuin pääsivät tuomaroimaan. Myös heidän arviointiosaamisen laatua arvioitiin, joka oli uutta kilpailuissa.

Myös Taitaja2020-kilpailuiden kiinnostavuus noteerattiin monessa paikassa. Tämä on positiivinen signaali siitä, että suomalaiset kilpailujärjestäjinä ovat arvostettuja.  Seuraavat kansainvälinet kilpailut järjestään Itävallan Grazissa (EuroSkills 2020) ja Kiinan Shanghaissa (World Skills 2021). Näkisin kansainväliset kisaajat tukijoukkoineen tervetulleiksi Taitaja2020 Jyväskylä -tapahtumaan.

Oheistapahtumia

WorldSkills Kazan 2019 -tapahtumassa oli paljon oheistoimintaa:

World Skills Juniors

Kilpailuiden yhteydessä oli mukana WorldSkills Juniors -konsepti, jossa 14-16-vuotiaat kilpailivat 13 eri lajissat. Juniors-lajit olivat usein sijoitettu WorldSkills -lajin yhteyteen ja tehtävät suunniteltu ikäryhmälle sopivimmaksi.

Future Skills

Uutuutena kilpailuiden yhteydessä oli mukana Future Skills -osio, jossa esiteltiin pääasiassa tekniikan ja tuotannon alojen tulevaisuuden työtoimintoja. Kilpailijoita oli kaikkiaan 150 ja eri lajiesityksiä 25.

WorldSkills Expert Faculty (WSEF)

Expert Faculty on vuonna 2018 perustettu yhteisö. Ryhmän edustajia on tällä hetkellä minun lisäkseni kuusi. Ryhmän tehtäviin kuuluu toimia apuna WorldSkills Internationalin kehitystehtävissä. Facultylaiset osallistuvat eri maiden kehitys- ja mentorointiohjelmiin. Teemme näihin ohjelmiin toimintasuunnitelmia sekä etsimme oikeita henkilöitä toteuttamaan niitä.

Champions Trust

WorldSkills International etsii aikaisempia kilpailijoita markkinointitehtäviin ja jakamaan myönteistä kuvaa WorldSkills toiminnasta. Teemana Kazanissa oli miten kilpailut ovat muuttaneet heidän elämäänsä parempaan. Valitut kiertävät ja tekevät mainostempauksia ja pääsevät jatkamaan World Skillseissä vaikka eivät ole enää kilpailijana.

WorldSkills Museum

WorldSkills avaa Shanghaihin museon, jossa eri alat ja ammatit esittäytyvät historiasta tulevaisuuteen.

#taitaja2020 #tunnetulevaisuus

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Creanex Taitaja-yhteistyökumppanina jo vuodesta 2011

Creanex on suomalainen simulaattorivalmistaja. Tuotteitamme käytetään laajalti erilaisten työkoneiden ja […]

Jaakko toteuttaa unelmaansa puuseppänä Puulon Oy:n tehtaalla

Jaakko Järvellä on ollut elämässään selvät sävelet: hän on aina […]

Nilfisk – kehityksen edelläkävijä jo 114 vuotta

Nilfisk lanseerasi jo vuonna 1910 ensimmäisen sähkökäyttöisen imurin Euroopan markkinoille. […]

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit