Taitaja2020 on ammattiosaamisen ikkuna tulevaisuuteen

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradialla on ilo yhdessä kumppaneidensa kanssa vastata vuoden 2020 Taitaja-kisojen järjestämisestä ensi toukokuussa.

Taitaja järjestetään nyt kolmannen kerran Jyväskylässä. 1980-luvun lopulla alkaneen matkan varrella siitä on kasvanut yksi suurimmista vuosittain toistuvista koulutusalan tapahtumista Suomessa.

Taitaja on paljon enemmän kuin ammattitaidon SM-kisat. Tapahtuma on ammattiosaamisen ja sen tulevaisuuden ikkuna, jossa esillä ovat niin opiskelijat, opettajat kuin työelämäkin. Teknologian muuttuminen ja työn tekemisen tulevaisuuden näkymät ponnahtavat esiin joka lajissa.

Taitaja on myös koulutuspoliittisen keskustelun areena. Ammatillinen koulutus haluaa näkyä vahvasti osana koulutusjärjestelmää ja kytköksissä työ- ja elinkeinoelämään. Haastamme johtavat poliitikot ja koulutuksen tutkijat keskusteluun huomisen ammattiosaamisesta hyvinvoinnin ja hyvän yhteiskunnan turvaamiseksi.

Kansainväliseen Skills-perheeseen kuuluva Taitaja on myös kansainvälinen tapahtuma, ja monet kisoissa menestyvät opiskelijat pääsevät näyttämään taitojaan – ja ennen muuta vertaisoppimaan – Euroopan tasolla ja maailmanmestaruuskisoissa. Kansainvälinen kokemuksemme ja yritysten todellisuus sen kertoo: ammattiosaamisen viitekehys on koko maailma.

Taitaja-kisojen jatkumolla ja tuhansilla osallistuneilla opiskelijoilla on ollut suuri merkitys koko ammatillisen koulutuksen laadun kehittämiselle ja ammatillisen koulutuksen arvostukselle – josta Suomi kansainvälisesti tunnetaan.

Viimeisten vuosien aikana vastakkaiset kehityskulut ovat vaikuttaneen ammatilliseen koulutukseen. Yhtäältä rahoitusleikkaukset ja niihin liittyvä huolikeskustelu ovat koetelleen mainetta. Toisaalta osaajien tarve, heikkenevä huoltosuhde, nopea teknologinen kehitys ja työllisyysasteen kasvattaminen nostavat ammatillisen koulutuksen ratkaisijan paikalle.

Uudessa Skills Finland 2030 -strategiassa on luonnosteltu ammattiosaamisen tulevaisuutta Taitaja-kisojen kehittämisen kautta. Strategia haastaa kasvuun, huippuosaamiseen ja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.

Harvalla koulutusmuodolla on käytössään näin suuri näyteikkuna, ja myös Gradia haluaa osaltaan vaikuttaa Taitajalla ammattiosaamisen laadun ja maineen vahvistumiseen tulevaisuutta ennakoiden ja tehden. Samalla Taitaja on oiva keino Gradialle nostaa ammatillisen koulutuksen laatu ja vetovoima esille omassa toiminnassa ja keskisuomalaisessa toimintaympäristössä.

#taitaja2020 #tunnetulevaisuus

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Taitaja on merkittävä mahdollisuus opiskelijalle

Taitaja2020 Jyväskylä -tapahtumaa tehdessämme on puhuttu paljon opinnollistamisesta – mihin […]

Luottamusta osaajiin

Taitaja-kisat ovat osoitus suomalaisen opetuksen laadusta. Tapahtuma kerää eri alojen […]

Yrittäjät mukana Taitaja2020-tapahtumassa

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja on Suomen suurin vuosittainen ammatillisen koulutuksen tapahtuma. […]

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit