Taitaja2020 Jyväskylä -tapahtuman suojelijan tervehdys

Taitaja-tapahtuma on suurin ammatillisen koulutuksen vuotuinen tapahtuma. Se kokoaa yhteen ammatillisessa koulutuksessa opiskelevat oman alansa huippuosaajat, omaa uraansa etsivät nuoret ja aikuiset, ammatillisen koulutuksen opettajat ja asiantuntijat sekä suuren joukon työelämän edustajia ja kisavieraita. Taitaja-tapahtumassa pääosassa on ammattiosaaminen. Tapahtuma on täynnä osaamisen iloa ja tekemisen riemua. Taitajassa kilpaillaan leikkimielisesti kädentaidoissa ja mitellään lähes 50 lajin Suomen mestaruuksista.  Opetus- ja kulttuuriministeriön on rahoittanut Taitaja-tapahtumaa alusta saakka, ja rahoittaa sitä myös jatkossa, sillä ammattitaitokilpailuilla on merkittävä rooli ammatillisen koulutuksen kehittämisessä ja koulutuspoliittisten tavoitteiden saavuttamisessa.

Yksi tämän hallituskauden keskeisimpiä tavoitteita on parantaa suomalaisten koulutus- ja osaamistasoa ja varmistaa, että kaikki nuoret suorittavat vähintään toisen asteen tutkinnon. Etenkin peruskoululaisille suunnattu leikkimielinen Taitaja9-kilpailu on erinomainen tapa auttaa nuoria tunnistamaan omat vahvuutensa ja innostaa heitä hakeutumaan toiselle asteelle jatkamaan opintoja ammatillisessa koulutuksessa. Taitaja- ja TaitajaPLUS-kilpailut puolestaan kannustavat ammattiin opiskelevia kehittämään osaamistaan ja tavoittelemaan SM-kultamitalia omalla alallaan. Ammattitaitokilpailut ovat erinomainen tapa nostaa suomalaisten osaamisen tasoa kannustavalla ja innostavalla tavalla.

Ammattitaitokilpailutoiminta kuuluu kaikille ammattiin opiskeleville, myös erityistä tukea tarvitseville. TaitajaPLUS-kilpailussa erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat pääsevät tavoittelemaan SM-mitaleja ja näyttämään muille ja etenkin työelämälle, mitä he osaavat ja mihin he pystyvät. Kilpailuihin osallistuminen ja niissä menestyminen avaa ovia työelämään ja auttaa työuran alkuun.

Lukuisat Taitaja-tapahtumaan osallistuvat kansainväliset kilpailijat ja kisavieraat osoittavat, että ammatillinen koulutuksemme ja suomalainen ammattiosaaminen kiinnostavat maailmalla. Taitaja-tapahtumassa voimme vahvistaa positiivista Suomi-kuva edelleen. Vielä enemmän saamme, jos hyödynnämme kansainvälisten kilpailijoiden ja kisavieraiden läsnäolon käyttämällä ja kehittämällä kielitaitoamme, rakentamalla kansainvälisiä verkostoja ja oppimalla muista ja muilta. Näin parannamme omaa osaamistamme ja lisäämme Suomen ammatillisen koulutuksen kansainvälistymistä.

Vaikka koulutus ja osaamisen kehittäminen ovat arvokkaita itsessäänkin, niiden tärkein tehtävä on varmistaa, että saamme valmiudet työelämään ja elämään yleensäkin ja myös pärjäämme työssä ja elämässä. Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin. Tämä ei onnistu ilman osaamista eikä ilman sitä, että saamme kaikki työikäiset – myös erityistä tukea tarvitsevat ja osatyökykyiset –työmarkkinoille. Lisäksi meidän on huolehdittava siitä, että työelämässä jo olevat kehittävät osaamistaan jatkuvasti. Hallituksen tavoitteena on, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet kehittää osaamistaan niin pitkälle kuin rahkeet riittävät. Tämä on entistä tärkeämpää nyt, kun työelämä muuttuu nopeammin kuin ehkä koskaan.

Taitaja2020-tapahtuman slogan ”Tunne tulevaisuus” johdattelee meidät tarkastelemaan työelämässä ja yhteiskunnassa tapahtuvia muutoksia, analysoimaan niitä ja katsomaan kauas. Myös hallitus haluaa tuntea tulevaisuuden ja katsoa kauas. Hallitus valmistelee parhaillaan koulutuspoliittista selontekoa, jossa asetetaan tavoitteet koko suomalaisen koulutusjärjestelmän ja tutkimuksen kehittämiselle vuonna 2030. Tavoitteena on varmistaa, että koulutus- ja tiedepolitiikkamme on pitkäjänteistä ja että sen suunta on selvä. Samalla turvaamme sen, että koulutamme huomisen taitajia, emme eilisen osaajia.

Onnea ja menestystä kaikille Taitaja9-, TaitajaPLUS- ja Taitaja-karsintoihin ja -loppukilpailuihin osallistuville! Tsemppiä Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradialle ja sen henkilöstölle, opiskelijoille ja yhteistyökumppaneille Taitaja-tapahtuman valmisteluihin!

Tavataan Taitajissa!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Creanex Taitaja-yhteistyökumppanina jo vuodesta 2011

Creanex on suomalainen simulaattorivalmistaja. Tuotteitamme käytetään laajalti erilaisten työkoneiden ja […]

Jaakko toteuttaa unelmaansa puuseppänä Puulon Oy:n tehtaalla

Jaakko Järvellä on ollut elämässään selvät sävelet: hän on aina […]

Nilfisk – kehityksen edelläkävijä jo 114 vuotta

Nilfisk lanseerasi jo vuonna 1910 ensimmäisen sähkökäyttöisen imurin Euroopan markkinoille. […]

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit